Instruction/ maintenance manual of the product Hiclass E20 Husqvarna
Go to page of 36
E20 GEBR UIKERSHANDLEIDING.
Is de naaimachine versleten, houd er bij het afvoeren dan rekening mee dat het product veilig wordt gerecycled in overeenstemming met de relevante nationale wetgeving voor elektrische/elektronische apparaten. Neem in geval van twijfel contact op met uw dealer .
3 INHOUDSOPGA VE BELANGRIJKE ONDERDELEN ...........................................................................................4 ACCESSOIRES...........................................................................................................
4 BELANGRIJKE ONDERDELEN 1. Draadspanningswieltje 2. Persvoetdruk 3. Draadhefboom 4. Garenmesje 5. Naaivoetje 6. Steekplaat 7. Doos met toebehoren 8. Spoelstop 9. Wieltje voor steeklengte 10. Wieltje voor steekbreedte 1 1. Stekendisplay 12. Hendel voor achteruit naaien 13.
5 15. Handvat 16. Spoelas 17. Garenpen 18. Handwiel 19. Steekkeuzeknop 20. Aan/Uit knop 21. Hoofdaansluiting 22. Onderdraadgeleider 23. Bovendraadgeleider 24.
6 ACCESSOIRES 1. Standaard naaivoetje 2. Ritsvoetje 3. Cordonsteekvoetje 4. Knoopsgatvoetje 5. Quiltvoetje 6. V erstel-/borduurvoetje 7. Blindzoomvoetje 8. L-schroevendraaier 9. T ornmesje/borsteltje 10. Olie À acon 1 1. Pakje naalden 12. Spoeltje (3x) 13.
7 BEVESTIGING V AN DE DOOS MET TOEBEHOREN Houd de doos met toebehoren horizontaal en duw hem in de richting van de pijl. (1) T il het deksel bij de pijlpunt op om de doos te openen.
8 MACHINE AANSLUITEN OP DE VOEDINGSSP ANNING - Sluit de machine aan op een voedingsbron, zoals afgebeeld (1/2). - De hoofdschakelaar zit boven de aansluiting. Uw machine blijft uitgeschakeld tot de schakelaar op “I“ staat. (1) - Het lampje gaat automatisch aan als de hoofdschakelaar op “I“ staat.
9 GLOEILAMPJE VERV ANGEN Let op: Zorg dat de stekker uit het stopcontact is getrokken, voordat u de gloeilamp van de machine vervangt. V ervang het lampje door eenzelfde lampje van 10 watt (1 10-120V) of 15 watt (220-240V). - Draai de schroef (A) los zoals afgebeeld.
10 TWEEST APS PERSVOETLICHTER DRUK V AN HET NAAIVOETJE AFSTELLEN Bij het naaien van verschillende lagen of dikke stoffen kan het naaivoetje nog hoger worden gezet, zodat u de stof gemakkelijker kunt plaatsen.
11 BEVESTIGEN V AN NAAIVOET/HOUDER Attentie: Zet de hoofdschakelaar op “O”, voor u u deze handeling uitvoert. Breng de naaivoethouder aan: Zet de naald in de hoogste stand en breng de persvoetlichter omhoog. Bevestig de naaivoetsteel/ houder (b) op de naaivoetstang (a).
12 GAREN OPSPOELEN Plaats een leeg spoeltje op de spoelas. Plaats het klosje incl. vilten onderlegger op de garenpen (a). Wind het garen met de klok mee rond de schijfjes voor de onderdraadspanning. (1) Draad zoals afgebeeld in spoeltje rijgen en op de spoelas plaatsen.
13 HET SPOEL TJE PLAA TSEN Bij het plaatsen of verwijderen van het spoeltje, moet de naald helemaal omhoog staan. - Open het spoelhuisdeksel. (1) - Houd het spoelhuis in de ene hand. Plaats het spoeltje zo, dat de draad met de klok mee loopt (pijl). (2) - T rek de draad onder de spanveer (3) door .
14 DE NAALD VERV ANGEN (SYSTEEM 130/705H) V ervang de naald direct, zodra de draad breekt of steken worden over- geslagen. Kies een naald in de juiste maat, die past bij de stof die u naait. Draai het handwiel naar u toe tot de naald in de hoogste stand staat.
15 DE BOVENDRAAD INRIJGEN Let op: Zet de hoofd- schakelaar op “O” voordat u de draad gaat inrijgen. Zet de naaldstang in de hoogste stand. V olg de genummerde inrijgvolgorde, zoals hier afge beeld, nauwkeurig op. Als u een stap overslaat of verzuimt de draad correct in één van de geleiders te steken, zal de machine niet correct naaien.
16 Houd de bovendraad met de linkerhand vast. Draai het handwiel met de rechter hand naar u toe tot de naald omlaag gaat en weer omhoog in de hoogste stand komt. (1) - T rek aan de bovendraad om de onderdraad omhoog te brengen. De bovendraad moet de onderdraad hebben gevangen in een lus.
17 DRAADSP ANNING Draadspanning Basisinstelling draadspanning: “4”. Om de spanning te verhogen draait u het wieltje naar een hoger nummer . Om de spanning te verlagen draait u het wieltje naar een lager nummer . A. Normale draadspanning – boven- en onderdraad komen in de stof bij elkaar .
18 TRANSPORTEUR LA TEN ZAKKEN V oor normaal naaien houdt u de transporteur omhoog. V oor borduren uit de vrije hand, het aanzetten van knopen of stoppen, brengt u de transporteur omlaag. T ransporteur omhoog (a) en omlaag (b) brengen. 1. Doos met toebehoren verwijderen.
19 ACHTERUIT NAAIEN VERANDEREN V AN NAAIRICHTING Achteruit naaien wordt gebruikt om de draad aan het einde van een naad vast te zetten of ter versteviging. Aan het einde van de naad drukt u de hendel voor achteruit naaien omlaag en drukt zachtjes op het voetpedaal.
20 HOE U STEKEN KIEST V oor rechte steken kiest u de “A” met de steekkeuzeknop (4). Stel de steek lengte in met het steeklengtewieltje (2). U kunt de steekbreedte kiezen met het steekbreedtewieltje (1). V oor zigzagsteken kiest u de “B” met de steekkeuzeknop (4).
21 NAALD/STOF/GAREN AFSTEMMEN Naald, stof, garenkeuze Belangrijk: pas de naalddikte en draaddikte aan de dikte van de stof aan. Let op: 1. T weelingnaalden kunnen worden gebruikt voor doorstikken en decoraties. 2. Bij het naaien met tweelingnaalden moet het wieltje voor de steekbreedte lager dan “2,5” worden gezet.
22 ZIGZAGSTEKEN Zet de steekkeuzeknop op “B”. Functie van het steekbreedtewieltje De maximale breedte voor zigzagsteken is stand “5”; maar de breedte kan voor elke steek worden verkleind. De steek wordt breder als u het wieltje van “0” - “5” beweegt.
23 RECHTE STEKEN EN NAALDPOSITIE Draai de steekkeuzeknop zo, dat het stekendisplay de rechte steek laat zien (A). In het algemeen geldt, hoe dikker de stof, het garen en de naald, hoe langer de steek moet zijn. Kies uw naaldpositie, van de middelste stand naar de linker naaldpositie doorhet steekbreedtewieltje (1) van “0” op “5” te zetten.
24 AFWERKSTEKEN Naaien, afwerken, zichtbare naden. Zet het steeklengtewieltje op “3” of “S”. De steekbreedte kan worden afgestemd op de stof. Gesloten overlocksteek: Zet de steeklengte op S. V oor dunne rekbare stof, met de hand gebreid, zichtbare naden.
25 BLINDZOMEN V oor zomen in gordijnen, broeken, rokken enz. Blindzomen voor geweven stoffen. Stand “C” op de keuze knop. Blindzomen voor stretchstoffen. Stand “D” op de keuzeknop. Stel de machine in zoals afgebeeld. Let op: Blindzomen vereist zeker enige oefening.
26 1-ST APS KNOOPSGA TEN Het naaien van knoopsgaten is een eenvoudig proces met uitstekende resultaten. Maak altijd eerst een knoopsgat op een proe À apje van uw stof met eventuele versteviging. Maak een knoopsgat 1. Gebruik kleermakerskrijt om de plaats van het knoopsgat op de stof te markeren.
27 BALANS LINKER EN RECHTERKOLOM V AN KNOOPSGA T De steekdichtheid aan de rechter- en linkerzijde van het knoopsgat kan met de balansknop naast het handwiel worden ingesteld. Deze knop moet normaal gespro- ken in de neutrale stand staan (tussen + en -).
28 RITSEN EN KOORD Stel de machine in zoals afgebeeld. Steekkeuzeknop op “A”. Stel de steeklengte in tussen “1” - “4” (afhankelijk van de dikte van de stof). Het ritsvoetje kan zowel aan de linker- als rechterzijde van de steel/ houder worden bevestigd, afhankelijk welke kant van de rits u wilt naaien.
29 DRIEST APS ZIGZAGSTEEK Naaien van kant en elastiek, stoppen, verstellen, verstevigde randen. Stel de machine in zoals afgebeeld. Steekkeuzeknop op “E”. Steekbreedte 3-5 Breng het lapje in positie. De steeklengte kan worden ingekort, zodat er zeer dichte steken ontstaan.
30 KIEZEN V AN STRETCHSTEKEN Drievoudige rechte steek: (1/3) Steekkeuzeknop op “A”. V oor versterkte naden. Zet het steeklengtewieltje op “S”. De machine naait twee steken vooruit en één steek achteruit. Dit zorgt voor een drievoudige versterking.
31 STOPPEN UIT DE VRIJE HAND Stel de machine in zoals afgebeeld. Beweeg de transporteurschuif naar de rechterzijde om de transporteur omlaag te brengen. (1) V erwijder de naaivoet/houder . (2) Bevestig het verstelvoetje aan de naaivoetstang. De hendel (A) moet zich achter de naaldklemschroef (B) bevinden.
32 VERSTELLEN - Zet het steeklengtewieltje op de gewenste lengte. - Zet de steekkeuzeknop op de rechte steek met de naald in het midden. - Leg de stof die moet worden versteld onder het naaivoetje samen met het verstellapje. - Breng het naaivoetje omlaag en naai afwisselend voor- en achteruit.
33 QUIL TEN IN RIJEN Stel de steekkeuzeknop in zoals afgebeeld. Plaats de quiltgeleider in de naaivoet/houder en stel de tussenruimte naar wens in. Naai een stekenrij, verplaats de stof en naai een volgende stekenrij waarbij de geleider telkens over de voorgaande rij steken glijdt.
34 ONDERHOUD Let op: Zorg altijd dat de stekker uit het stopcontact is getrokken en de hoofdschakelaar op “O” staat, als de machine wordt gereinigd of voordat u onderdelen bevestigt of verwijdert. Steekplaat verwijderen: Draai het handwiel naar u toe, totdat de naald omhoog is gebracht.
35 VERHELPEN V AN STORINGEN Probleem Oorzaak V erhelpen Bovendraad breekt 1. Machine niet correct ingeregen 2. Draadspanning is te hoog. 3. De draad is te dik voor de naald. 4. De naald is niet correct geplaatst. 5. De draad is rond de garenpen ge- wikkeld.
4132654-36B • Dutch • Inhouse production • © 2010 KSIN Luxembourg II, S.ar .l. • All rights reserved • Printed in Sweden on environmental-friendly paper www .
An important point after buying a device Husqvarna Hiclass E20 (or even before the purchase) is to read its user manual. We should do this for several simple reasons:
If you have not bought Husqvarna Hiclass E20 yet, this is a good time to familiarize yourself with the basic data on the product. First of all view first pages of the manual, you can find above. You should find there the most important technical data Husqvarna Hiclass E20 - thus you can check whether the hardware meets your expectations. When delving into next pages of the user manual, Husqvarna Hiclass E20 you will learn all the available features of the product, as well as information on its operation. The information that you get Husqvarna Hiclass E20 will certainly help you make a decision on the purchase.
If you already are a holder of Husqvarna Hiclass E20, but have not read the manual yet, you should do it for the reasons described above. You will learn then if you properly used the available features, and whether you have not made any mistakes, which can shorten the lifetime Husqvarna Hiclass E20.
However, one of the most important roles played by the user manual is to help in solving problems with Husqvarna Hiclass E20. Almost always you will find there Troubleshooting, which are the most frequently occurring failures and malfunctions of the device Husqvarna Hiclass E20 along with tips on how to solve them. Even if you fail to solve the problem, the manual will show you a further procedure – contact to the customer service center or the nearest service center